Ştiu că îţi place să trăieşti sănătos, sau măcar să faci tot posibilul să duci o viaţă cât mai în ton cu natura şi cu naturalul. Exerciţiile zilnice şi alimentaţia bio sunt poate cele mai la îndemână unelte prin care poţi obţine acea vitalitate de care ai atâta nevoie. Însă nu este de ajuns.
Un stil de viaţă sănătos presupune şi o atenţie crescută către detalii; către lucrurile care nu sunt atât de uşor vizibile precum kilogramele in plus. Ochii tăi pot ascunde afecţiuni de care nu eşti conştient, afecţiuni care pot provoca neplaceri ulterioare de care chiar nu vrei să afli. Şi cum ochii sunt oglinda sufletului, trebuie să te îngrijeşti de acest bun general valabil şi să te asiguri că te poţi bucura de el, într-un mod cât mai natural, pentru cât mai mult timp posibil.
Indiferent de mediul în care îţi desfăşori activitatea zilnică există câteva reguli care te pot ajuta să rămâi relaxat, tânăr şi care îţi protejează ochii împotriva celor mai neaşteptate probleme. Aceste reguli despre care probabil că ai auzit deja (şi pe care nu trebuie să le mai uiţi) îţi pot asigura acurateţea vederii pentru cât mai mult timp: da, vorbesc despre lipsa ochelarilor dar şi despre evitarea agravării unor afecţiuni oculare deja existente.
Învaţă cum să-ţi ocroteşti ochii şi cum să îi păstrezi sănătoşi pentru cât mai mult timp
Poartă echipamente de protecţie
În primul rând, pentru a avea ochi sănătoşi şi o vedere care nu te lasă la greu trebuie să te protejezi. În funcţie de locul în care lucrezi, sau de ceea ce faci în timpul liber, ochii tăi pot avea de suferit. De aceea este important să înveţi cum să te protejezi.
Cu toţii ştim că statul în faţa calculatorului nu este tocmai o desfătare pentru ochi. Şi cum jobul timpului în care trăim este strâns legat de un calculator (şi prin aceasta se înţelege orice dispozitiv high tech – laptop, telefon, tabletă, etc.) trebuie să nu uităm de ochelari.
Nu, nu este vorba despre ochelarii clasici de vedere, ci de produse special concepute pentru a reduce radiaţia luminoasă provocată de dispozitivele cu ecran LED şi nu numai (exact, uitatul la televizor nu trebuie exclus din această categorie). Aceşti ochelari nu sunt scumpi şi la nevoie pot combina şi o dioptrie pe care o aveţi deja. Important este de ştiut că protecţia oferită de aceşti ochelari este utilă pe tot parcursul zilei, fie că vă jucaţi, vă uitaţi la filme sau că puneţi bazele unei noi aplicaţii Android.
Un alt job care necesită o atenţie crescută este cel ce se desfăşoară în mediul industrial. Sudorii, cei care utilizează strungul, frezorii şi chiar personalul din producţie trebuie să poarte ochelari din plastic care au rolul de a proteja ochiul împortiva unui corp străin nedorit. Ajuns în ochi un astfel de corp poate provoca leziuni sau răni interne ce pot fi cu greu tratate (să nu amintim de durerea pe care o veţi resimţi în urma tratamentului).
Deci, indiferent de locul în care vă aflaţi şi de activitatea pe care o desfăşuraţi este important să fiţi şi precauţi şi să vă protejaţi. Nimeni nu îşi doreşte probleme, cu atât mai mult cu cât acestea vă pot afecta vederea.
Utilizaţi lacrimi artificiale
Stresul, privitul atent îndelugat către un lucru anume, sau oricare altă activitate stresantă pentru globul ocular poate usca ochiul provocând usturimi, privire inceţoşată, sau deja banalul „ochi roşu”.
Dacă observaţi una dintre aceste simptome, sau dacă ştiţi că sunteţi predispuşi unei activităţi obositoare pentru ochii dumneavoastră, utilizaţi lacrimi artificiale. Acesta este un produs natural care utilizat cu regularitate vă poate păstra sănătatea ochilor intactă chiar şi în cele mai stresante situaţii.
Lacrimile artificiale se pot achiziţiona din cadrul cabinetelor de optică medicala sau farmacii şi nu sunt scumpe.
Trataţi cu seriozitate afecţiunile existente
Dacă ştiţi că aveţi probleme oculare, cel mai bine este să nu vă comportaţi ca şi cum ele nu ar exista. Aceste probleme nu vă vor da pace daca le ignoraţi. De altfel, ele se vor agrava.
Aşadar, consultaţi un medic de specialitate sau vizitaţi o clinică pentru a beneficia de un consult oftalmologic şi ingrijiţi-vă de sănătatea ochilor dumneavoastră. Dacă ochelarii sunt o necesitate, nu amânaţi momentul achiziţionării lor pentru că altfel o să întâmpinaţi probleme şi mai mari decât cele prezente.
Nu uita de ochelarii de soare
Da, ochelarii de soare. Ştiu că nu toată lumea este receptivă, însă ochelarii de soare nu sunt doar pentru a fi „in ton cu moda”; cel puţin nu cei de calitate.
Aşadar, fie că este vară, iarnă, soare, umbră sau zapadă, purtaţi ochelari de soare (ochelari polarizaţi pe cât posibil şi achiziţionaţi nu din piaţă sau de la colţ de stradă, ci din cadrul unor clinici de specialitate). Aceştia vă protejează împotriva radiaţiilor solare (da, radiaţii sunt şi când staţi la umbră) şi împortiva luminii puternice care vă poate dăuna.
Prevenirea este medicamentul cel mai bun
Un control efectuat cel puţin o dată pe an se poate dovedi eficient în salvarea multor ani de vedere. La un control de rutină nu se efectuează manevre invazive, ceea ce înseamnă că nu vă împiedică nimic în a merge la un oftalmolog pentru a vă controla ochii. Acest control este o necesitate mai ales dacă ştiţi că în familia dumneavoastră s-au întâlnit cazuri cu glaucom sau cu alte afecţiuni invalidante.
Aşadar, depistaţi din timp eventualele probleme şi trataţi-le cât încă este posibil – atât costurile cât şi procedurile de tratament sunt mult mai reduse dacă afecţiunea este depistată timpuriu.