Dacă ai probleme cu vederea, sau dacă pur şi simplu a venit momentul să îţi faci un control oftalmologic, ar trebui să faci tot posibilul să te pregăteşti. Nu, nu mă refer la orice fel de pregătire, ci la o analiză adecvată a lucrurilor ce te vor aştepta. Trebuie să ştii că pe langă controlul propriu-zis vei fi întâmpinat de o mulţime de aşa zise oferte care au scopul de a te lăsa fără bani, chiar şi atunci când acest lucru nu este necesar.
Aşadar, în cele ce urmează o sa îţi explic ce lucruri trebuiesc luate în considerare înainte de a merge la un control oftalmologic.
În primul rând trebuie să ştii faptul că ochii tăi ar putea avea probleme chiar dacă tu te simţi perfect. De aceea este bine ca măcar o dată pe an să faci o vizită într-un cabinet de optică medicală. Desigur, pentru un diagnostic cât mai exact este recomandat controlul făcut de un specialist (a se inţelege doctor oftalmolog) şi nu de catre un optometrist, care este mai mult preocupat de cum să îţi facă ochelari şi de cum să îţi vândă anumite servicii şi produse de care nu ai neapărată nevoie.
Acest control îţi poate descoperi afecţiuni de vedere minore care, tratate din timp, pot evita probleme mai complexe ulterioare. Nu în ultimul rând, dacă jobul tău implică „statul la calculator”, atunci controlul oftalmologic ar trebui să se petreacă cu o frecvenţă ceva mai ridicată – sa spunem de doua ori pe an.
Dar, să presupunem că ai luat deja decizia de a merge la un control. La ce clinică să te duci? La ce doctor să apelezi? Acestea sunt poate pricipalele întrebări care te framântă. Ei bine, având în vedere multitudinea de cabinete de optică medicală prezente în oraşele din România, ai de unde alege. Este bine totuşi să te documentezi puţin, iar Google este prietenul tău. Încearcă să găseşti recenzii pentru anumiţi doctori şi încearcă să alegi servicii de calitate şi nu preţuri scăzute (desigur, în ceea ce priveşte serviciile medicale şi nu ofertele pentru ochelari).
Încă o dată, îţi recomand un doctor şi nu un optometrist. Consultaţiile oferite de optometrişti sunt gratuite, însă şi cunoştinţele acestora sunt limitate. De regulă, dacă un optometrist te va consulta, iată ceea ce te aşteaptă:
- Vei fi întâmpinat intr-un mod cât mai elegant posibil – într-un final, scopul este acela de a te face să cumperi un produs.
- Consultul va presupune utilizarea unui dispozitiv (similar cu un computer) special, prin care vei privi timp de câteva secunde.
- Acest calculator va analiza acurateţea privirii tale şi apoi va scoate o foicică (ceva ce pare a fi o chitanţă, dar nu este) care conţine eventualele dioptrii pe care le ai.
- Apoi, optometristul îţi va face clasicul test de vedere, acela în care trebuie să recunoşti litere de diferite dimensiuni.
- În cele din urmă vei proba mai multe lentile iar tu o vei alege pe cea care îţi oferă cea mai mare comoditate vizuală.
Desigur, şansele ca lentila aleasă să fie greşită sunt mari. Acest consult nu este unul amanunţit, iar tu te poţi trezi, dupa ce ai cheltuit deja o suma importantă de bani pentru achiziţionarea ochelarilor, că întâmpini disconfort ocular. Iar de aici începe adevărata aventură: te reîntorci la cabinetul medical, încerci din răsputeri să îţi schimbi ochelarii şi în final, probabil, vei ajunge tot la un consult realizat de un oftalmolog.
Aşadar, evită situaţiile neplăcute şi plăteşte consultaţia pentru a cere ajutorul şi sfatul unui doctor de specialitate. Acesta îţi va prescrie o reţetă cu care te vei duce mai apoi la un optometrist, care în funcţie de reţeta respectivă, îţi va recomanda ochelarii (lentilele deja sunt stabilite, tu trebuie să îţi alegi tipul lor şi ramele, desigur în funcţie de buget).
Nu uita: doctorul s-ar putea să folosească nişte picături speciale pentru a-ţi dilata pupila. În acest fel poate determina cu acurateţe dacă ai, sau nu probleme de vedere. Aceste picături au un efect de până la 4 ore, timp în care nu vei putea vedea nimic în apropiere (poţi vedea însă perfect in depărtare). Aşadar, să nu îţi treacă prin cap să te duci la consult cu maşina personală, pentru că nu vei fi în stare să conduci la întoarcere.
Cam asta ţi se poate întâmpla în timpul unui consult oftalmologic. Alegerea ochelarilor este un proces mult mai delicat pentru că fiecare companie, fiecare optometrist va încerca să îţi vândă produse de cât mai mulţi bani – indiferent de bugetul care îţi stă la dispoziţie. Aşadar, fii foarte atent şi nu te lăsa păcalit de aşa zisele oferte propuse de cabinetele de optică medicală.
Testează piaţa înainte de a cumpăra ceva şi niciodată nu spune de câţi bani dispui pentru achiziţionarea ochelarilor – odată dezvăluit bugetul, vei vedea cum toate ofertele se învârt în jurul sumei pe care eşti dispus să o cheltui. Aşteaptă să vezi oferta magazinelor, zăboveşte, cere detalii, iar într-un final poţi învăţa să cumperi inteligent, evitând strategiile de vânzare atât de bine puse la punct de către vânzători.
Dar, despre aceste lucruri o să discutăm mai pe larg în articole viitoare. Până atunci, nu uita, documentează-te, analizează şi alege înţelept.