Dulce este lumina și o plăcere pentru ochi să vadă soarele, declară Eclesiastul și totuși la fel ca în orice lucru bun, moderația în utilizare amplifică beneficiile. Atunci când privim la un ecran timp de mai multe ore, suntem expuși la lumina albastră provenită de la dispozitive precum computer, televizor, telefon, tabletă.
Soarele este sursa principală de lumină UV.
- ASPECTE BENEFICE ȘI DĂUNĂTOARE ALE LUMINII ALBASTRE
Majoritatea luminii albastre este transmisă prin cornee și cristalin, direct pe retină. Lumina albastră este esențială pentru percepția culorilor și sensibilitatea la contrast. Lumina albastră spre turcoaz, apropiată de verde, este responsabilă de ciclul circadian care reglează funcții precum memoria, starea de spirit și echilibrul hormonal. Lungimile de undă albastru-violet sunt considerate nocive atunci când retina umană este expusă o perioadă lungă de timp, deoarece acestea emit o energie mult mai mare decât cele turcoaz.
- LEZIUNI ALE SEGMENTULUI OCULAR PRODUSE DE EXPUNEREA UV
Razele UV (în special cele UV-B), sunt absorbite de cornee și componentele anexe (pleoape, conjunctivă). Absorbția cronică de UV-B poate duce la apariția foto-keratitei. Dacă expunerea este însoțită de prezența nisipului poate produce keratopatie punctată. De asemenea, pot apărea depozite maronii sau aurii la nivelul stromei corneene, a stratului Bowman sau sub-epiteliale. În ceea ce privește conjunctiva, absorbția razelor UV poate produce leziuni precum pterigionul și pinguecula.
La nivelul pleoapelor, expunerea prelungită la UV este factor de risc pentru apariția cancerului bazal celular, carcinoamelor scuamoase celulare și a melanoamelor. Acestea apar mai frecvent la nivelul pleoapei inferioare care este mai mult expusă luminii solare.
În ceea ce privește expunerea prelungită la UV-A, aceasta facilitează formarea cataractei. Tratamentul cataractei în mod obișnuit se face prin înlocuirea cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial. Noul cristalin este mai puțin eficient în filtrarea razelor UV, astfel că pacienții pot dezvolta foto-retinită și au un risc crescut de apariție al degenerescenței maculare. Se pare că implanturile arificiale de cristalin cu filtru galben protejează mai eficient retina. Alte simptome vizuale cauzate de razele UV-A sunt oboseala oculară, scăderea sensibilității la contrast și efectul de ”glare”.
- Legenda:
Lumina UV este împărțită în UV-C (100-280 nm), UV-B (280-315 nm) și UV-A (315-380 nm). Razele UV-C sunt filtrate de stratul de ozon al atmosferei. UV-A și UV-B pătrund prin atmosfera planetei noastre, pentru a ajunge pe suprafața acesteia. Factori care influențează gradul de transmisie al razelor UV sunt: poziția soarelui, latitudinea, prezența norilor, altitudinea, integritatea stratului de ozon, gradul de reflexie al suprafețelor.