Edit Content
LOCAȚII CLINICI
SĂBĂOANI
Adresă: Str Orizontului, 76, Săbăoani
Telefon: 0790 125 685
ADJUDENI
Adresă: Str. Unirii nr. 373, în incinta dispensarului Adjudeni
Telefon: 0729 972 476
Adresă: Str Orizontului, 76, Săbăoani
Telefon: 0790 125 685
Adresă: Str. Unirii nr. 373, în incinta dispensarului Adjudeni
Telefon: 0729 972 476
Adresă: Str Orizontului, 76, Săbăoani
Telefon: 0790 125 685
Adresă: Str. Unirii nr. 373, în incinta dispensarului Adjudeni
Telefon: 0729 972 476
Printre cele mai frecvente urgenţe oftalmologice sunt corpii străini oculari. Deşi mici, aceste particule de praf, nisip, bucăţi de metal sau aşchii de lemn deranjează foarte tare şi pot fi în general înlăturaţi uşor prin spălare abundenţă cu ser fiziologic, imediat ce incidentul s-a produs. Însă atunci când ei pătrund mai profund sau când nu reuşiţi să-i înlăturaţi, se impune un consult de urgenţă.
Primele semne în caz de corp străin ocular sunt jena locală, senzaţie de nisip în ochi ce nu dispare la clipit. Ulterior, apare roşeaţa ochiului, durere profundă, lăcrimare reflexă şi fotofobie.
Particulele de metal (de la polizor de exemplu) sunt foarte periculoase deoarece, la momentul desprinderii, sunt foarte fierbinţi şi pot pătrunde adânc în structurile ochiului, lăsând rugina în jurul corpului strain, iar locul trebuie curăţat cu atenţie.
Pământul sau bucăţile de lemn/plante sunt periculoase deoarece pot aduce cu ele fungi (ciuperci) ce se pot cantona în leziuni ale ochiului, ducând la infecţii grave şi chiar la pierderea ochiului.
Ca o regulă, toţi corpii străini se pot îndepărta sau spăla cu apă sterilă/ser fiziologic din abundenţă, înainte de a vă prezenta la medic. Singura excepţie de la această regulă este dată de varul nestins, care, în contact cu apa, va intra în reacţie. În astfel de cazuri, pentru îndepărtarea particulelor, se va sufla aer în ochi cu ajutorul unei seringi sterile. Altă regulă este să nu vă frecaţi la ochi, deoarece veţi împinge corpul străin mai adânc în suprafaţa ochiului. Până să ajungeţi la spital, protejaţi ochiul cu o compresă sterilă, sub care ochiul să stea închis, fără a apăsa pe el.
Tot in această categorie, putem considera şi eroziunile date de zgârierea suprafeţei anterioare a ochiului, prin prezenţa unui corp străin la acest nivel.
Tratamentul constă în îndepărtarea corpului străin cu ajutorul unui ac de seringă, aplicarea de medicaţie topică (picături) pentru relaxarea zonei, eventual pansament şi continuarea tratamentului la domiciliu (picături cu antibiotic, antiinflamator, reepitelizant şi midriatic).
Un corp străin lăsat pe loc poate duce la opacifierea corneei, pierderea vederii şi chiar a ochiului, aşadar nu neglijaţi acest aspect şi prezentaţi-vă cât mai din timp la medic!
Sunt corpi străini ce au penetrat prin învelişul ochiului, lăsând o rană deschisă la nivelul respectiv. Această categorie reprezintă o urgenţă majoră oftalmologică, amânarea prezentării la medic putând duce la infecţii grave şi la pierderea ochiului.
Tratamentul acestei categorii de corpi străini necesită extragerea lor în mediu steril (sala de operaţii) şi spitalizarea ulterioară pentru urmărirea evoluţiei.
Reprezintă tot o categorie de „corpi străini”, tratamentul de urgenţă, la domiciliu fiind dat de spălăturile din abundenţă cu ser fiziologic.
De asemenea, necesită spitalizare sau urmărire îndeaproape pentru a se evita apariţia complicaţiilor ulterioare.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate ale examinărilor şi investigaţiilor oftalmologice este bine ca pacienţii să se prezinte cu câteva minute înainte de programare, să aibă la ei ochelarii de distanţă şi aproape, în cazul în care sunt deja purtători de ochelari. De reţinut faptul că, în cazul în care trebuie să se administreze picături, pacientelor le poate fi deranjat machiajul.
Nu uitaţi: după instilarea picăturilor şoferii auto nu pot conduce autovehicule aproximativ 3-4 ore!